Draadloos internetten

Waar kan je (gratis) draadloos internetten?

Handig als je een laptopje meeneemt op reis is als je weet op welke luchthavens je gratis toegang kunt krijgen tot een WiFi HotSpot. ook steeds meer mobiele telefoons hebben een ingebouwde WiFi-antenne. Op Schiphol en Zaventem is gratis WiFi beschikbaar en sinds half juli 2007 kan je ook in Londen en Parijs gratis gebruikmaken van Wi-Fi. Lees hier onze tips.

Download voor vertrek het programma op www.wefi.com. Dan kan je via een Google Maps kaartje zien waar je gratis gebruik kan maken van een WiFi netwerk.

Verder zijn er een aantal steden waar overal gratis WiFi beschikbaar is, onder meer Praag (gemeentesites), San Fransisco, New Orleans en Singapore. Extra tip: installeer van te voren Skype en neem een headsetje mee, dan bel je lekker voordelig

In de meeste moderne hotels is WiFi gratis beschikbaar. Je moet dan meestal het wachtwoord vragen bij de receptie. Je laptop met WiFi zoekt na het opstaren van je internetbrowser automatisch de juiste pagina. De ervaringen zijn wisselend: sommige hotels hebben per verdieping een WiFi-antenne, bij andere hotels wordt de verbinding regelmatig verbroken.

Wat heb je nodig om tijdens je vakantie gebruik te maken van het Internet? Een laptop met ingebouwde Wifi kaart is al genoeg. Je kan een abonnement afsluiten bij de Internet provider op de plaats van bestemming of je maakt gebruik van de aanbieder van de camping of hotel waar je verblijft.

En als je laptop geen ingebouwde Wifi kaart heeft? Installeer dan een PCMCIA Wifi kaart (ook wel Cardbus genoemd) of maak gebruik van een USB Wifi adapter. Zowel de installatie van de Wifi kaart als de USB Wifi adapter is eenvoudig. Kwestie van de meegeleverde software installeren, kaartje of stekker in je laptop schuiven en klaar! En als je provider een slechte dekking biedt? Je kan eventueel een externe afneembare (richt)antenne aansluiten. Deze antenne plaatst je op een gunstige locatie (dak van je caravan, mast van je zeiljacht) om de signalen van de provider op te vangen.

Wie niet wil zoeken naar de beste locaties voor WiFi kijkt op de wereldwijde WiFi-gids van Jiwire, of de gids van Fon.

In het buitenland is WiFi een prima en goedkoop alternatief voor mobiel internet. Wie dan de weg zoekt kan terecht bij het Duitse bedrijf Smart2Go.com voor software die op Windows Mobile of Nokia-telefoons is te downloaden. Je hebt dan wel een GPS nodig.

Zie de Wi-Fi Hotspot Finder voor “alle” WiFi-locaties in de wereld.

Een Nederlandse website is http://www.hotspotsvinden.nl/ waar je kan flteren op verschillende kenmerken van de hotspot. Zo kan je aangeven wat voor soort locatie je zoekt (bijvoorbeeld een tankstation of winkelcentrum) en de provider. Ook is te zien voor welke hotspot je moet betalen en waar je gratis gebruik kan maken van WiFi. Ook zijn stadsnetwerken weergegeven. Zo heeft Rotterdam de beschikking over een netwerk in het centrum. Het is nog een pilot: lees hier meer over op http://www.rotterdamdraadloos.nl/

Categories: Wifi